Toon Menu

Würzburg Riese Radar

Foto:

Würzburg Riese Radar

De restauratie

In februari 2014 begonnen we aan de restauratie van een Würzburg riese radar uit WOII. Deze radar is het enige nog overgebleven mobiele exemplaar op een spoorwegwagon. De radar werd ontwikkeld door Telefunken en geproduceerd in de zeppelin fabrieken. In totaal werden er zo’n 1800 exemplaren van gebouwd.

De radar werd ontdaan van zware corrosiekorsten, en doorgeroeste delen werden vervangen. Ook de stuurhut werd geheel vernieuwd.  Daarna werd het geheel gestraald en voorzien van meerdere afwerklagen. Er werd daarvoor heel wat studiewerk verricht: een grondig kleuronderzoek en een onderzoek naar de originele opschriften. Bij de restauratie werd ook een kogelgat ontdekt in de arm van de parabool. De restauratie werd met respect voor de historische authenticiteit uitgevoerd.


Atlantikwall

De mobiele radar (met een diameter van 7.5 meter) kon de gedetecteerde vijand tot op een afstand van 70 km volgen. Langsheen de verdedigingslinie Atlantikwall stonden tijdens WOII verschillende dergelijke radars opgesteld, maar niet tussen de bunkers in de duinen. Na een grondige renovatie van 5 maanden werd de radar eind september teruggeplaatst in het Provinciedomein Raversyde.
De reuzenradar kreeg een nieuwe plaats op de parking tegenover het bezoekerscentrum van het provinciedomein. Op die manier kan het monument ook als publiekstrekker dienen.

Externe links